Ikke alle banker vil ha mer penger. God innskuddsrente får du hos bankene som trenger mer kapital.
Da det ble vanlig å sette pengene sine i banken istedenfor å gjemme dem i madrassen, fikk noen seg en positiv overraskelse. Pengene “på bok” vokste og ble til større beløp på kontoen. Hvordan var det mulig at de som fikk jobben med å oppbevare pengene på et trygt sted, faktisk betalte for å gjøre den jobben? Svaret er at bankens jobb ikke egentlig er å oppbevare penger, men å formidle dem til de som har behov for mer.
Bankene tar imot penger med den ene hånda og låner dem ut med den andre. For å få til dette, må de sørge for å lokke pengene ut av madrassen til de som har penger. Såkalt overskuddskapital. Dette er grunnen til at bankinnskudd er definert som et lån til banken. Lån gir inntekter i form av renter, og banken betaler deg innskuddsrenter for penger du setter på konto. Når de låner pengene videre, tar de enda høyere rente for dette og differansen utgjør bankens inntekter. Men først må de ha tilgang på pengene.
Her er 6 råd om hvordan din bedrift finner bankene som betaler høyest innskuddsrente. Dette kan bedriften din tjene gode penger på!
Enkelte geografiske regioner har mindre tilgjengelig kapital enn andre, og i disse regionene er muligheten til å låne penger fra bankene viktig. Men bankene i den regionen har akkurat samme utfordring - hvis næringslivet investerer alle pengene i egen virksomhet vil banken ha liten tilgang til penger. Bankene betaler derfor mer i innskuddsrente for å tiltrekke seg kunder med penger til overs. Her kan du få god innskuddsrente for pengene du har “gjemt bort i madrassen.”
En annen grunn til at en bank gir god rente, er at den opplever sterk vekst. Hvis det står kunder i kø for å låne penger, vil banken sette opp farten for å finne innskudd som kan finansiere utlånene til disse kundene.
En stor bank med hovedkvarter på Aker Brygge i Oslo har tilgang til femti milliarder kroner i kapital innenfor fem minutters gange. De har gjerne mange kunder fra før og er ikke like tilbøyelig til å betale godt for hverken overskuddskapital eller sparepenger. Mindre lokale og regionale banker, kan være villig til å betale mer i innskuddsrente for å tiltrekke seg kapital.
Veldig mange bedrifter har store summer plassert på en driftskonto med veldig lav rente. Det er såklart et godt tegn at bedriften har god likviditet og tilgang til penger på kort varsel. Men hvis det står mer penger på konto enn du har bruk for de neste seks månedene, bør du flytte dem til en plasseringskonto. En plasseringskonto er mindre fleksibel enn en driftskonto, men betaler langt høyere innskuddsrente. Dette gir altså banken forutsigbar tilgang til midler og bedriften mye høyere innskuddsrente. For noen er dette som å plukke penger opp fra gulvet.
Bankene lever av forskjellen på innskuddsrente og utlånsrente. Igjen, er det best å kontakte mindre regionale banker som har større behov for kapital enn banker som allerede flommer over av kapital. Det er heller ikke noe galt i å flytte pengene fra banken som du har lån i, eller spørre dem om å gi deg en god avtale.
Alle pengeplasseringer innebærer en teoretisk risiko. Til og med madrassen kan ta fyr. Bankenes Sikringsfond sørger for at beløp inntil 2 millioner kroner dekkes av staten, hvis en bank skulle gå konkurs. Heldigvis er bankene strengt regulert av myndighetene, og stadig flere krav til sikkerhet har blitt tillagt bankene de siste årene. Men om du er av den nervøse sorten kan det være lurt å spre penger over flere banker, slik at innskuddene er garantert av sikringsfondet. Sikkerhet er uansett ikke den eneste grunnen til å spre større beløp over flere banker. Bankenes behov strekker seg ofte opp til 10-20 millioner i gangen, og da vil det være smart av deg å plassere akkurat så mye at du får den beste renten i hver bank. Du som kunde har en bedre forhandlingsposisjon om din bank vet at de ikke er alene om å forvalte dine ressurser.
Som du sikkert har skjønt. Du bør kontakte en rekke små og mellomstore banker for å finne det beste tilbudet. Informasjon om hvilken innskuddsrente du kan få hos hver enkelt er nemlig ikke offentlig. Du må ta manuelt kontakt med hver enkelt bank for å motta et tilbud. Dette tar mye tid og er veldig upraktisk. Vi har laget en digital markedsplass hvor tilbudene fra femti norske banker er oppdatert og tilgjengelig straks du logger deg inn. Du blir kunde i hver enkelt bank du plasserer penger i og kan administrere alle avtalene gjennom Fixrate sin portal.
Bildet er tatt av Nattanan Kanchanaprat fra Pixabay