7. Mars 1859 gjennomfører Selbu Sparebank sin første kassadag. Seks innskytere gjør sine innskudd, den første av dem Selbu Brandkasse med 100 daler. Deretter følger småsparer som setter inn 1 og 2 daler hver. Med det går startskuddet for en 162-årig bankreise langs den gylne akse, fra Tydals vakre fjellgårder til sjøkanten i Trondheim.
Det var på nittitallet at noen fremsynte kvinner og menn fattet beslutningen som skulle føre til at langt mer enn strikkavotter, kvernstein og trevirke skulle finne veien frem til mennesker utenfor Selbus dype skoger.
Vedtaket om å flytte etter kundene og etablere bankkontorer også utenfor kommunen ble så til de grader retningsgivende for den videre reisen, og har vært med å gjøre Selbu Sparebank til en finansaktør som nå opplever vekst både i by og land.
I dag betjener rundt 40 ansatte kontorene i Tydal, Stjørdal, Malvik og Trondheim ved siden av hovedkontoret som fortsatt ligger i Selbu.
Ved årsskifte kom en ny mann inn dørene til banksjefkontoret. Og selv om han knapt har rukket å sitte stolen varm, er Espen Eriksen ingen førstereisgutt. Den erfarne finansmannen har viet sine 13 siste år til bankverdenen hvor han har bekledd en rekke ulike roller fra bankgründer til banksjef. Når han nå velger seg en lokalbank er det ingen tilfeldighet.
- Jeg er rett og slett helt solgt på lokalbankkonseptet, og føler på mange måter jeg hører hjemme her. Det å få lov til å lede en aktør som lokalsamfunnet er 100 prosent avhengig av, gir oss en meningsfull blanding av muligheter og forpliktelser.
Et hvert distriktssamfunn er avhengig av noen som tør å ta risiko der andre ikke gjør det. Det kan vi kun gjøre gjennom å være våken og tilstede. Uten lokalkunnskap forsvinner et viktig parameter både for kundene og for bankene. Derfor ligger det i sparebankenes DNA at vi skal være der kundene er å yte kreditt til lokale innbyggere og bedrifter som tør og vil.
Når vi i tillegg kan gi noe av det årlige overskuddet tilbake til lokalsamfunnene, bidrar vi til at idrettslag sponses, ildsjeler påskjønnes, og kulturtilbud tildeles gavemidler. Alt dette er helt nødvendig for å opprettholde et levende distrikts-Norge. Som kunde i Selbu Sparebank skal du vite at du spiller på laget til en aktør med et hjertet som banker hardt for lokalsamfunnene rundt oss, beskriver Eriksen.
Eriksen har ikke rukket å ta i bruk Fixrate enda, men forteller at han har forventninger til plattformen.
- Jeg ser frem til å legge ut det første tilbudet på markedsplassen. Tjenesten virker enkel og grei, og jeg har forståelse for at dette er en enkel plattform for kundene. Vi er en solid bank, og jeg tipper vi vil se en del nye kunder fremover – dette kan bli et effektivt og viktig finansieringsverktøy når vi nå rigger oss for mer langs den gylne akse, avslutter Eriksen.
Update - Dette blogginnlegget ble liggende litt i skuffen før det gikk i trykken. I mellomtiden har Selbu Sparebank fått flere større kunder via Fixrate, og tilbudene er snart fulltegnet..