Fordeler og ulemper med rentefond for bedrifter

Fordeler og ulemper med rentefond for bedrifter

Skrevet av Team Fixrate 11. juni, 2024 12:14

Vi ser at rentefond er en populær løsning for plassering av overskuddslikviditet blant mange bedrifter, men er rentefond bare gull og grønne skoger? I denne brutalt ærlige artikkelen deler vi vår oppfatning av fordeler og ulemper ved å plassere midler i rentefond, og hvilke fordeler Fixrate sin plattform gir. 

Rentefond – kort forklart

Vi har tidligere gått i dybden på hva et rentefond er, og hvilke fordeler og bakdeler denne investeringsformen har, men veldig enkelt forklart er det en felles pott der mange investorer legger inn penger. Forvalteren av fondet bruker disse pengene til å kjøpe rentepapirer, som obligasjoner og sertifikater. Disse rentepapirene eller lånene gir hver for seg en gitt rente til den som er medeier i fondet, akkurat som en sparekonto i banken. Fixrate gjør det enklere for bedrifter å plassere penger i rentefond.

Les også: Introduksjon til rentefond

Fixrate – kort forklart

Som med mange andre selskaper, startet vår historie med at noen støtte på et problem de ønsket å løse. Vår historie startet en vårdag i 2015, da vår gründer, Brynjar Ellingsen, fikk en idé: Han ville lage en transparent markedsplass for store bankinnskudd. Som leder i pensjonskassen til SpareBank 1 SMN syntes han det var tungvint å plassere innskudd i banker. Det var vanskelig å se priser, sammenligne produkter, og det var tidkrevende å etablere kundeforhold i ulike banker. Resultatet ble Fixrate, markedsplassen for bankinnskudd, som har løst disse utfordringene, og som fra og med 2024 også tilbyr plassering i rentefond. Dette er altså en av to mulige plasseringsformer for å få bedre avkastning på bedriftens overskuddslikviditet hos Fixrate. Men hvilke fordeler og bakdeler har rentefond?

Fordeler med rentefond

Når vi snakker om rentefond, mener vi likviditetsfond, som er den typen rentefond med lavest risiko, som også er forklart her.

  • Lav risiko: Rentefond har en lavere risiko enn aksjefond, høyrentefond og obligasjonsfond. Dette betyr at det er mindre sannsynlig at man taper penger i et rentefond, en fordel for bedrifter som ikke ønsker å ta for stor risiko med overskuddslikviditeten sin. (Les mer om rentefond og risikostyring her.)
  • Forutsigbar avkastning: Rentefond gir vanligvis en forutsigbar avkastning. Husk likevel at historisk avkastning ikke er noen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. 
  • Høyere rente: Sammenlignet med plassering på driftskonto med lav rente, som mange bedrifter har, gir rentefond vanligvis en bedre rente.
  • Likviditet: Rentefond er svært likvide, noe som betyr at du kan ta ut pengene dine raskt og enkelt hvis du trenger dem i løpet av typisk 2-3 arbeidsdager.

Les også: Hvordan investere i rentefond

Ulemper med rentefond

Det er noen kjente baksider ved å plassere midler i rentefond, som selvfølgelig vil variere ut fra hva man sammenligner det med.

  • Lavere avkastning: Selv om rentefond vanligvis gir høyere avkastning enn å la pengene stå på en driftskonto og også høyrentekonto i mange tilfeller, gir de vanligvis lavere avkastning enn aksjefond eller mer spissede plasseringer i rentemarkedet. Til gjengjeld vil sistnevnte plasseringer gi høyere risiko og ikke være et reelt alternativ når det gjelder plassering av overskuddslikviditet.
  • Gebyrer: Rentefond er utsatt for kostnader som for eksempel bankinnskudd ikke er. Det er likevel slik at avkastningen som er oppgitt er den man får og den oppgis etter kostnader.
  • Risiko: Rentefond, selv på det laveste risikonivået i Norge, svinger i verdi basert på variabler som markedsrenten, inflasjon, likviditet og generell uro eller positivitet i finansmarkedene. Selv om disse lavrisikofondene over et år sjelden går i minus, så kan det i korte perioder som for eksempel under nedstengningen i forbindelse med Covid, oppleves turbulent også i en slik lavrisikoplassering. 
  • Horisont: I utgangspunktet bør man ha minimum 3 måneders horisont på likviditetsfond. Selv om pengene er tilgjengelig på kort tid vil det likevel kunne oppleves som en litt for lang horisont for noen bedrifters overskuddslikviditet.

Les også: Fixrate tilbyr nå plassering i rentefond

Fordeler med å bruke Fixrate på rentefond

Fixrate gjør handel med rentefond enklere og gir bedrifter følgende fordeler: 

  • Enkel innlogging og registrering (har du ikke konto, åpne en her!)
  • Enkelt å sammenligne fond og forvaltere
  • En samlerapport for alle fondene, inkludert skatt
  • Rapportering i samsvar med IFRS-standardene (internasjonale regnskapsstandarder for børsnoterte selskaper)
  • Tilgang til Fixrates institusjonelle klasser, som sikrer best mulig pris gitt den totale summen av likviditet 
  • En fullmaktsstruktur som gjør det trygt og enkelt å delegere fullmakter for å foreta handel. Fullmakter fordeles digitalt og signeres og godkjennes med den enkeltes BankID.
  • Effektiv digital handel i alle fond
  • En enkelt kundeerklæring for tilgang til alle fond

Oppsummering

Rentefond har sine fordeler og ulemper, som må overveies nøye før man plasserer bedriftens overskuddslikviditet. Samtidig som at rentefond tilbyr lavere risiko, forutsigbar avkastning og vanligvis bedre renter sammenlignet med vanlige driftskontoer, gir de historisk sett lavere avkastning sammenlignet med andre investeringsalternativer, medfører gebyrer og påvirkes av endringer i markedet.

Fixrate tilbyr en enkel plattform for handel med rentefond, som forenkler prosessen, gir mer oversikt og forhåpentligvis øker sjansen for å lykkes med rentefondsplasseringer.

 

 

Dette er en informasjonsartikkel som er utarbeidet for å gi en generisk og forenklet innføring om likviditetsplasseringer. Denne teksten er ikke ment å utgjøre investeringsråd eller investeringsanbefalinger, ei heller juridisk rådgivning. Personer som vurderer å investere bør søke rådgivning før eventuell investering gjøres. Husk også at historisk avkastning aldri er noen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ, og investert kapital kan gå tapt. 

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev!