Hva er likviditetsfond og når bør en bedrift investere i likviditetsfond?

Hva er likviditetsfond og når bør en bedrift investere i likviditetsfond?

Skrevet av Team Fixrate 22. mai, 2024 01:50

Ved å ha et bevisst forhold til sin likviditet kan bedrifter ha et bevisst forhold til hvordan penger plasseres. I denne sammenhengen fremstår investering i likviditetsfond som et attraktivt verktøy for mange. Men når er det egentlig riktig tidspunkt for en bedrift å vurdere en slik investering? La oss utforske dette nærmere.

Forståelse av likviditetsfond

Før vi dykker ned i spørsmålet om timing, er det viktig å forstå hva likviditetsfond er. Likviditetsfond, også kjent som pengemarkedsfond, investerer i rentepapirer typisk utstedt av stat og kommune. Disse fondene tilbyr bedrifter en måte å parkere overskuddslikviditet på, med lav risiko og bedre avkastning sammenlignet med tradisjonelle sparekontoer eller å holde pengene på driftskonto.

Du kan lese mer utdypende om likviditetsfond her.

 

Når bør en bedrift vurdere likviditetsfond?

 

  1. Overskudd av kontanter

Når en bedrift genererer mer kontantstrøm enn det som umiddelbart er nødvendig for daglig drift eller kortsiktige forpliktelser, kan det være et godt tidspunkt å vurdere investering i et likviditetsfond. Sammenlignet med å ha penger på driftskonto, vil likviditetsfondet som regel gi bedre avkastning samtidig som pengene er tilgjengelig temmelig raskt. Les mer om likviditetsfond her.

 

  1. Sesongmessige svingninger

Mange bedrifter opplever sesongmessige svingninger i inntekter og utgifter. I perioder hvor inntektene overstiger utgiftene, kan midlene effektivt investeres i likviditetsfond. Dette gir en mulighet for bedriften til å tjene ekstra inntekter på sine midlertidig ledige ressurser, og pengene kan enkelt tas ut når bedriften går inn i en periode hvor de trenger pengene i driften.

 

  1. Risikostyring

Mange bedrifter har en strategi for sin overskuddslikviditet hvor de bruker en kombinasjon av bankinnskudd (oftest med binding) og likviditetsfond. Hensikten er å spre risiko. 

 

  1. Kontantstrømforvaltning

For bedrifter som arbeider med å forbedre sin kontantstrømforvaltning, kan likviditetsfond spille en nøkkelrolle. Ved å plassere i disse fondene, kan bedrifter sikre at de har tilstrekkelige midler tilgjengelig for å dekke plutselige behov eller benytte seg av uventede muligheter uten å måtte ty til kostbare kortsiktige lån. Gjennom å kombinere bankinnskudd og likviditetsfond kan bedriften plassere noe penger med binding (eller oppsigelsestid), mens andelen som står i likviditetsfond er tilgjengelig på kort tid.

Vurderinger før Investering

Før en bedrift beslutter å investere i likviditetsfond, er det viktig å vurdere noen nøkkelfaktorer, blant annet:

  • Investeringens likviditet: Sikre at fondet tilbyr daglig likviditet, slik at midlene kan hentes ut raskt ved behov.
  • Kostnader og gebyrer: Forstå alle kostnader knyttet til investeringen, inkludert forvaltningshonorarer.
  • Risikoprofil: Selv om likviditetsfond generelt anses som lavrisikoinvesteringer, er det viktig å forstå den spesifikke risikoprofilen for det fondet man vurderer

 

Du kan fordype deg i likviditetsfond ved å lese denne artikkelen. Hvis du lurer på noe knyttet til bankinnskudd, og hvilke typer bankinnskudd man kan velge, kan du lese denne artikkelen.


Dette er en informasjonsartikkel som er utarbeidet for å gi en generisk og forenklet innføring om likviditetsplasseringer. Denne teksten er ikke ment å utgjøre investeringsråd eller investeringsanbefalinger, ei heller juridisk rådgivning. Personer som vurderer å investere bør søke rådgivning før eventuell investering gjøres. Husk også at historisk avkastning aldri er noen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ, og investert kapital kan gå tapt.

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev!