Bedrifter har tradisjonelt vært ekstremt lojale overfor sin hovedbank. Nå som innskuddsrenten i flere av de store bankene går mot null, har imidlertid flere økonomisjefer skjønt at det kan være store penger å tjene på å jakte bedre innskuddsrente.
Kapitalkonto med nullrente
En runde på de største bankenes nettsider viser at samtlige tilbyr svært lave innskuddsrenter. Til og med «sparekonto» og «kapitalkonto» markedsføres med nullrente. Den lave renten henger selvsagt sammen med styringsrenten, som har vært fallende siden Corona-pandemien traff landet vinteren 2020.
Men betyr dette at økonomisjefer i det ganske land skal finne seg i nullrente på millionbeløp? Selvsagt ikke.
Har du slått deg til ro med at det ikke er penger å tjene på innskudd, anbefaler vi å finne frem den gode gamle HP-kalkulatoren og regne litt på det. Om batteriene som sitter i skulle være tappet, skal vi uansett vise deg noen eksempler.
Merverdi ved å plassere penger via Fixrate
Vi tar utgangspunkt i følgende:
- Du har 10, 50 eller 100 millioner på bok
- Du har nullrente i banken
- Oppnåelig rente for de tre eksemplene er hentet fra Fixrate 22.10.2020
- Renten kapitaliseres årlig, og grafen viser utvikling i fem år
Av grafen ser du at han som "ikke hadde noe å tjene" kan putte 4.6 millioner ekstra i innerlomma (100 mill. plassert i 5 år).
Han som plasserte 50 millioner kan også le høyt, med sine 2,5 millioner ekstra i lomma.
Og, han som plasserte 10 millioner kan også være fornøyd, vel vitende om at han tjente 500.000 kr ekstra ved å flytte pengene til banker som faktisk betalte rente.
Den gule streken som ligger flatt på 0, tok vi med for moro skyld - det er nemlig “merverdien” av å akseptere nullrente i banken.
Godt betalt for liten innsats
Den observante leser har kanskje funnet ut at differansen i eksemplene over, for det første året, er kr 100.000, kr 485.000 og 914.000 kr. På daglig basis blir dette henholdsvis kr 274, kr 1329 og kr 2504.
Ikke så verst betalt, for noen få klikk inne på markedsplassen.