Hverdagen deres handler om å tilby næringsaktører vekstkapital og samtidig bidra til at vanlige folk får god avkastning på investeringene sine. Nå har de tatt internasjonale steg og på få år vokst fra tre til 30 ansatte.
I snitt blir lånene deres fulltegnet i løpet av noen få timer, de mest lukrative går unna på minutter. Ikke så rart da FundingPartner kan vise til svært få tapsprosjekter og en gjennomsnittlig avkastning på mellom 6 og 14 prosent, avhengig av risiko.
– FundingPartner ble startet fordi vi så at lønnsomme bedrifter ikke fikk finansieringen de trengte for å vokse, og at Ola og Kari Normann fikk for lav avkastning på sparepengene sine. Vi hadde en enkel idé – å la dem hjelpe hverandre. Resultatet er bedre avkastning for investorer og bedre finansiering til norske bedrifter, forklarer administrerende direktør i FundingPartner Geir Atle Bore.
I 2018 lanserte han og to kamerater det som i dag er blitt til landets største crowdlendingselskap.
Siden oppstarten har det hurtigvoksende selskapet tatt rundt 50 prosent av dette markedet og lånt ut rundt 1,5 milliarder over sin digitale utlånsplattform, noe som gjør dem til en suveren bransjestorebror her til lands.
Dagens FundingPartner-plattform har vært en stor suksess, og selskapet opplever rundt 100 prosent vekst i året. Låneprosjektene som er lagt ut på plattformen har hittil hatt en lav tapsrate på kun 0,5% av utlånt beløp, samtidig som investorene i snitt har fått en attraktiv avkastning på 8-9% per år.
– Vi ser egentlig ingen begrensninger. Vi hadde over 10 milliarder i lånesøknader i 2021, og opplever ytterligere økt etterspørsel i 2022, beskriver Bore.
Prosjektene som havner på plattformen selges ut i løpet av timer og minutter, og av plattformens 15000 medlemmer er ca 9000 av dem aktive.
– I snitt har hvert aktive medlem investert 220.000 i våre prosjekter, informerer Bore
Prosjektene det søkes lån til varierer stort og kan for eksempel handle om refinansiering av boligtomter, vekstkapital til teknologiselskaper, finansiering av en el-moped-leverandør eller friske penger for å øke varelageret til et batteriselskap.
Kun fem til åtte prosent av alle som søker om å få finansiering gjennom FundingPartner havner på plattformen.
– Godkjenningen av prosjekt er noe vi overhodet ikke tar lett på, da resultatene definerer hele vår merkevare og verdi. Vi har i dag et høykompetent team med erfaring fra internasjonale storbanker som vet hva de skal se etter, forklarer Bore.
Konseptet er nå etablert både i Svergie og Danmark, og ambisjonen er klar.
– Vi har en tydelig målsetning om å bli størst på folkefinansiering i hele Norden. Vi ser store muligheter for vekst i alle markedene vi er inne i. Nå handler det om å spre ordet til flere bedrifter i vår målgruppe som har behov for finansiering, sier Bore.
Da han og kollegaene første gang fikk høre om Fixrate i fintech-miljøet, ble de beskrevet som en konkurrent.
– Etter litt research fant vi fort ut at de var det stikk motsatte. En interessant og spennende partner som vi i tillegg til å plassere penger hos, også har lært mye av. De har kommet opp med et genialt konsept som er enkelt å bruke, gir deg god oversikt over innskuddene og sparer deg for mye tid, proklamerer Bore.
Med både Schibsted og DNB i ryggen føler Bore at de har de nødvendige musklene til å fortsette den flotte utviklingen i årene fremover.
– Små og mellomstore bedrifter utgjør ryggraden i norsk økonomi. Samtidig har de ikke tilgang på den samme kapitalen som store selskap. Det er derfor vi er til. Når vi både kan sørge for vekst og utvikling i næringslivet og samtidig bidra til at vanlige folk kan få god avkastning på investeringene sine, tror vi at vi har en suksessformel, avslutter fintech-gründeren.
Besøk FundingPartner.no for å lese mer om fleksibel bedriftsfinansiering.
Crowdlending fungerer ved at en mange går sammen (crowden) og låner ut penger til et selskap eller en privatperson. Et selskap kan for eksempel ønske å låne 2 000 000 kr for å kjøpe inn varer de skal selge.
Lånet kan komme fra 10 personer som låner ut 100 000 kr hver, eller 100 personer som låner ut 10 000 kr hver. Eller en kombinasjon av mindre og større beløp.
Her opererer de som låner ut penger på mange måter likt som en bank. De låner ut penger og selskapet betaler tilbake lånet med renter. Dermed kan långiverne få en avkastning på sine penger, samtidig som selskapet får den finansieringen de trenger.