7 steg for plassering av overskuddslikviditet i rentefond

7 steg for plassering av overskuddslikviditet i rentefond

Skrevet av Team Fixrate 27. juni, 2024 10:10

Det kan være mye å sette seg inn i for bedrifter som vurderer å investere i rentefond. I denne artikkelen belyser vi syv punkter som vi og mange av våre kunder anser som viktige, steg-for-steg. 

Steg 1: Definer investeringsformålet

Når man investerer i rentefond, bør bedriften ha en strategisk tilnærming i form av et klart definert investeringsformål, som henger sammen med selskapets finansielle mål. Det første spørsmålet man bør stille seg er: «Hva ønsker bedriften å oppnå med å investere i rentefond?»

Spørsmålet kan lede til en rekke ulike svar, inkludert plassering av overskuddslikviditet, inntektsgenerering, risikoreduksjon eller balansering av investeringsporteføljen – som hver for seg eller i kombinasjon med hverandre kan utgjøre ett investeringsformål og påvirke den videre investeringsstrategien og valg av rentefondsprodukter, som er neste steg.  

Les også: Rentefond: En guide til alternativ plassering av likviditet

Steg 2: Velg riktig type rentefond

Med et tydelig investeringsformål er bedriften nå klar for å velge hvilken type rentefond som kan passe til formålet. Her har man grovt sett tre valg når det gjelder rentefond: Likviditetsfond, obligasjonsfond eller høyrentefond. Forskjellene på disse, og hva de kan passe til, har vi beskrevet grundig i denne artikkelen.

Om investeringsformålet til bedriften er plassering av overskuddslikviditet, ser vi at mange ofte finner likviditetsfond som et passende alternativ. Sammenlignet med obligasjonsfond og høyrentefond har likviditetsfond en lavere historisk risiko. Når man nå vet hvilken type rentefond man ønsker å investere i, har bedriften litt «papirarbeid» å gjøre før den er klar til å handle. Husk at historisk avkastning ikke er en pålitelig indikator for fremtidig avkastning.

Les også: Likviditetsfond, obligasjonsfond eller høyrentefond? “The Good, the Balanced, and the Bold”

Steg 3: Velg kanal for handel av rentefond

Det første skrittet i reisen med å plassere bedriftens midler er å velge hvor bedriften skal kjøpe fond. Dette kan gjøres hos de fleste banker og meglerhus, eller hos en uavhengig fondsdistributør, som Fixrate. Hver fondsdistributør har sitt eget utvalg av fond, sine egne gebyrer og sine egne plattformer – å orientere seg rundt disse tingene er naturlig før man velger kanalen man ønsker å bruke. Ønsker din bedrift å vite mer om Fixrate sin brukervennlige løsning for rentefond, book en demo eller registrer gratis brukerkonto

Steg 4: Opprett en verdipapirkonto

I dette steget må bedriften opprette en verdipapirkonto. Dette gjøres som regel der bedriften handler rentefond, enten det er en bank eller en fondsdistributør som Fixrate. En verdipapirkonto er en konto for oppbevaring av fondsandeler, som gjør bedriften i stand til å handle og oppbevare fondsandeler. Kontoen gir tilgang til å kjøpe, eie og selge forskjellige typer verdipapirfond hos ulike tilbydere.

Steg 5: KYC / kundeerklæring

Før bedriften kan starte å investere må man bekrefte selskapets identitet overfor fondsdistributøren(e). Dette skjer gjennom den lovpålagte KYC-prosessen (Know Your Customer), som skal forhindre hvitvasking av penger, finansiering av terror og beskytte det finansielle systemet. Dette innebærer at den innloggede på vegne av bedriften fyller ut og sender inn en kundeerklæring, som ofte må signeres av flere personer i ledelsen eller styret. Dette må gjøres hos hver enkelt fondsleverandør eller bank. Med Fixrate gjøres denne prosessen kun én gang, og man får tilgang til en rekke forskjellige fond på ett sted. Har bedriften allerede registrert seg hos Fixrate gjennom bankinnskudd, så gjenbrukes denne kundeerklæringen.

Steg 6: Opprette fullmakter

Det siste formelle som må på plass er fullmakter til de som skal gjøre transaksjoner i rentefond på bedriftens vegne. Som regel er det kun den som har prokura eller signaturrett som kan logge seg inn i løsningen og kjøpe fond på vegne av bedriften. Dette kan være helt greit for mindre selskaper og holdingselskaper hvor det er få personer og lett å være «hands-on». For større selskaper har Fixrate en smidig digital løsning for opprettelse og tildeling av fullmakter. Dette er ofte tungvint hos andre aktører.

Steg 7: Investering og oppfølging av porteføljen

De som har fått fullmakter kan nå kjøpe rentefondsandeler via den valgte plattformen. Siden løsningene varierer, vil vi avslutningsvis si litt om hvordan dette fungerer hos Fixrate, som har en plattform for kjøp og salg av likviditetsfond

Når man logger inn i Fixrate, kan den innloggede velge mellom flere fond fra ulike kapitalforvaltere. Man kan se hvilken historisk utvikling de har hatt med tanke på risiko og løpende renter – noe som gjør det enklere å sammenligne de forskjellige fondene og komme til en god beslutning. På bedriftens egen porteføljeside kan man enkelt følge utviklingen på bedriftens plasseringer. Fordelen med Fixrate er at man sitter med alt på ett sted: plattformen, innlogging, rapportering, handel i alle fond og fullmakter for alt. Det gjør det enkelt å følge med på porteføljen man har plassert og kommet frem til.  

 

PS: Ved handel med rentefond er det viktig å være oppmerksom på cut off-tidene, som kan variere mellom forskjellige fondsforvaltere. Cut off-tiden er det spesifikke tidspunktet på dagen hvor en kjøps- eller salgsordre må være registrert for at transaksjonen skal bli behandlet samme dag. Cut off-tiden er angitt på hvert enkelt fonds informasjonsside hos Fixrate.

 

  • For kjøp: Om bedriften plasserer en ordre og midler er innbetalt og bokført på klientkonto før cut off-tiden, vil man få dagens kurs.
  • For salg: Hvis bedriften plasserer en salgsordre før cut off-tiden vil pengene bli overført til driftskontoen typisk to virkedager senere. Dette kalles T+2, hvor "T" er transaksjonsdagen. Hvis man selger etter cut off, blir salgskursen fra påfølgende dag registrert. Med T+2 vil pengene altså overføres to dager etter den påfølgende dagen. 

Hvordan komme i gang med rentefond

Fixrate har skapt en plattform for rentefond og bankinnskudd, hvor bedrifter enkelt kan velge det beste alternativet for sitt formål. Fondene våre tar ingen gebyr for handel. Ønsker du å oppdage hvordan Fixrate kan hjelpe din bedrift med å potensielt øke avkastningen på overskuddslikviditet? Registrer deg nå for å komme i gang!

Les mer om rentefond på vår ressursside:
Rentefond: Din guide til alternativ plassering av overskuddslikviditet

 

 

Dette er en informasjonsartikkel som er utarbeidet for å gi en generisk og forenklet innføring om likviditetsplasseringer. Denne teksten er ikke ment å utgjøre investeringsråd eller investeringsanbefalinger, ei heller juridisk rådgivning. Personer som vurderer å investere bør søke rådgivning før eventuell investering gjøres. Husk også at historisk avkastning aldri er noen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ, og investert kapital kan gå tapt.

Hold deg oppdatert! Meld deg på vårt nyhetsbrev!